top of page
Търсене

Здраво и щастливо дете (Част 5)

За да не се борим със злоупотребата с наркотици е необходимо да направим всичко възможно, за да не ги употребяват нашите деца.

Затова продължаваме да разговаряме за това как да възпитаме своето чeдо, за да може то да противостои на съблазънта на наркотиците.


ДНЕС ЩЕ ГОВОРИМ ЗА УНИКАЛНОСТТА НА ВАШЕТО ДЕТЕ!!!


Всяко дете, безусловно, чувства, че не е такова както всички останали.

Всяко дете се нуждае от усещането на своята уникалност. То желае да знае, че неговите особени качества прездизвикват уважение и са ценени от другите.

Самоуважението, между другото, не е вродено качество, а се придобива в процеса на живота на човека и директно зависи от това как се развива неговата самооценка.

А за високата самооценка е важно у детето да се развива не просто осъзнаването на неговата различност от другите, но и да му бъде комфортно с тези негови различия. За да може да мисли за себе си:“Аз имам качества, които другите нямат. Такъв като мене повече няма в света. Аз съм единствен и уникален! Колко е хубаво това!“

Но как да помогнем на своето дете да открие своята уникалност?

Какво да правим за тази цел:

· демонстрирайте своят интерес към това какво е то, а не към това, което то иска да постигне;

· хвалете детето за всеки придобит навик: умението да държи лъжицата, да си връзва връзките на обувките, да кара колело...

Защото няма по-приятно чувство от това да постигнеш дадена цел – особено ако можете да споделите вашето постижение с някого, когото обичате. За детето - това сте ВИЕ!!!

1. Когато детето чувства, че е постигнало нещо и вие се радвате на неговите постижения, се повишава неговото ниво на самооценка.

2. А това, от своя страна, кара детето да се занимава с по-полезни и важни неща, отколкото с употребата на наркотици.

3. Когато хвалите неговата настойчивост, стратегията на детето, умението му да се концентрира, да довършва започнатото, тогава вие възпитавате и укрепвате именно тези качества!!!

4. Детето трябва да разбере, че даже и да няма желания резултата, въпреки това неговите усилия и настойчивост са много важни.

Помогнете на своето дете да развие положителни качества на характера, за да може за в бъдеще да се опира върху тях.

Бъдете внимателни, сравнявайки детето си с другите.

Отлична техника - да сравняваш детето само със себе си в миналото.

☑ «Твоите резултати станаха много по-добри, отколкото бяха преди месец» — е удачен вариант. ☑ « Най-накрая ти спечели повече отколкото Ваньо!» — неудачен.

Сравняването с другите поражда неправилна мотивация: та нали ние се стараем не, за да надминем нечии резултати, а за да станем по-добри ние самите.

Тинейджърите са склонни да се оценяват по своята външност и рядко се замислят какви са отвътре.

Покажете им какви достойнства и силни страни те притежават.

Позитивното възприемане на самите себе си – това е признаване на своите уникални вътрешни качества.

Например, предложете му (й) да запише десет качества, които цени в себе си. Ето какъв може да бъде този списък:


1. Аз съм любознателен(на). 2. Аз съм артистичен(на). 3. Аз съм добър слушател. 4. Аз съм добър(а) приятел(ка). 5. Аз съм трудолюбив(а). 6. Аз забелязвам добрите качества у хората. 7. Аз имам добро чувство за хумор. 8. Аз смятам, че имам хубава усмивка. 9. Аз умея да прощавам. 10. Аз танцувам добре.


Много деца не се чувстват комфортно със самите себе си. Дори повече от това: вместо да се радват, наслаждават на своята уникалност, те се къпят в своите недостатъци и самосъжаление. А такъв простичък самоанализ помага човек да се съсредоточи върху достоинствата си и да спре да мисли за недостатъците си.

Обяснете на детето, че няма никакъв смисъл да се сравнява със снимките в списанията – всички те са ретуширани и променени.

Тинейджърите гледат рекламите и се сравняват с моделите, които им изглаждат образец на съвършенството, макар че всички тези хора не са истински! Виртуална реалност.

Обществото и средствата за масова информация до такава степен са ни объркали умовете, че ние вече търсим начини да създадем ефект на фотошопа в реалния живот. Безумие!

Детето от най-ранна възраст трябва да знае, че всички хора са различни и че във всеки един притежава красота и черти достойни за любов.

Че всеки притежава достоинства и недостатъци. Да се приеме това – значи да се направи крачка към себе си.

Помогнете на подрастващото ви дете да извърви този път.

Ако желаете вашето дете да се гордее със своите отличителни черти, погледнете на себе си, на своето отношение към тези негови черти. Като начало, обърнете внимание на своето поведение, задайте си няколко въпроса: 1. Мога ли аз да приема тези качества в детето, които го отличават от останалите? 2. Поощрявам ли в детето чувството на гордост за своите уникални качества? 3. Създавам ли ситуации, при които детето има възможност по-надълбоко да разкрие себе си, своите интереси, истинските си чувства?

И така, накратко за важното: Доведете детето до мисълта, че всеки човек притежава свои особености, че всеки е – неповторим. Ако вие желаете вашето дете да се гордее със своите отличителни черти, започнете от себе си – със своето собствено отношение към тези черти. Детето трябва да се чувства комфортно със своите «различия». Дайте му възможност да стигне до мисълта: “Аз имам качества, които другите нямат. Такъв като мене повече няма в света. Аз съм единствен и уникален! Колко е хубаво това!“

Уважавайте уникалността на своето дете, нека то бъде самото себе си и живее свой собствен живот, а не повтаря нечий друг, даже и забележителен.

Но, ако все пак се е случило, че вашето дете вече употребява наркотици, обадете ни се и се запишете за безплатна консултация на 0877900391- Екатерина.

156 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page