top of page
Търсене

Здраво и щастливо дете (Част 1)

Актуализирано: 17.02.2022 г.

от Людмила Ганноха



Здраво и щастливо дете – нима има по-голямо щастие за родителите!?

Повече от 20 години помагам на близките на зависими.

Разказвам им как да се държат с техните нарко и алкохоло зависими деца, а най-важното – затова как да не се държат с тях.

Всеки път, когато ми се налага, в пълния смисъл на думата, да се боря с близките за тяхното участие в процеса на оцеляване на зависимите им деца, в мен възниква желанието да говоря не за това какво да правят когато проблемът със зависимостта вече се е настанил в семейството, а за това как да бъде опазено детето от употребата на наркотици/алкохол и дали това е възможно!?

Иска ми се да поговоря за причините за възникване на зависимостта.

Да обясня на родителите, че зависимостта от алкохол, никотин, наркотици – това е болест.

Болест, която е не по-малко страшна, отколкото ракът, инсултът, СПИН-ът, вирусите …

Която и да е болест си има своите причини, а значи има и своите ключови методи за нейното предупреждаване.

Здраво и щастливо дете – нима това не е най-голямото щастие за родителите!?

Но, за съжаление, съвременните семейства все по-често страдат от това, че тяхното любимо чедо става зависимо то ли от наркотици, то ли от алкохол…

Синтетика и психостимулатори – това е първото запознаване на тинейджъра с нароктиците.

Това са – амфетамини, метамфетамини, синтетична марихуана(„спайс“). От тях зависимостта настъпва още след две-три взимания.

Съгласно статистиката основната възраст на първото запознаване с наркотични средства се пада върху 11-14- годишните (41%) и 15-17-годишните (51%): основно това е пушенето на марихуана, употребата на СПАЙС (смес за пушене) и хашиш, употребата на инхаланти (това са изпарения на токсични вещества, които се използват от наркомана, за да изпита наслаждение, да му стане „готино“). Много битови вещества също могат да се използват в качеството на инхаланти, а също така употребата на алкохол заедно с медикаменти. Употребяват и лечебни обезболяващи препарати, които съдържат опиати. Освен това, в последно време нарасна популярността на употребата на халюциногени LSD (тъй наричаните „марки“) – наркотици, променящи съзнанието.

Ако преди това тинейджърите са започвали зрелият си живот от алкохола, то сега – го започват от наркотичните средства.

Всичко това трябва да ни кара да сме нащрек!!!

И преди всичко родителите.

Предпазването от наркозависимостта трябва да започва от семейството.

Можете ли да защитите детето си от хора, които са опитвали наркотици? Не!!!

То може да ги срещне навсякъде: в училището, на улицата, в института, на спортаната площадка и в дискотеката.

Но вие можете да подготвите детето си за тези срещи по такъв начин, че те да не се превърнат за него във фатални.

Какво тогава трябва да правят родителите, за да защитят детето си от наркозависимостта!??

Как трябва да бъде възпитано вашето чедо, за да може да противостои срещу съблазните да опита наркотик!?

На първо място – да се обръща достатъчно внимание на детето от най-ранна възраст.

За детето именно вниманието на родителите стои на едно и също стъпало с такива негови потребности като храната и сънят.

Общувайте със своето дете.

Общуването - това е основна човешка потребност, особено за родителите и децата. Отсъствието на общуването с вас го кара да се обръща към други хора, които биха могли да поговорят с него.

Но кои са те и какво ще посъветват вашето дете?

Старайте се вие да бъдете инициатори на откровено и открито общуване. За съжаление, обичайно това общуване носи формален характер и се свежда до обсъждането на училището и домашните задължения. Защото процесите, които се случват в училището са по-разбираеми за родителите, за разлика от книгите и филмите, които четат и гледат техните подрастващи деца. Родителите трябва да знаят от какво се интересува детето и едновременно с това да не изглеждат като „динозаври“ в неговите очи. Разминаването между интересите на възрастните и тинейджърите се увеличава с развитието на цифровите технологии. Децата и родителите прекарват по-голямата част от времето си в интернет.⚠️

Съвременното семейство нерядко представители на различни поколения съжителстват под един покрив, но общуват помежду си формално, без емоции (чрез SMS-съобщения), а това довежда до психологически проблеми у детето в бъдеще.

Когато между родителите и децата липсва общуването – детето се затваря в себе си, отдалечава се… На въпроса, например, как си, то отговаря като на чужди хора: всичко е нормално, всичко е наред.

Самотата на децата в света на възрастните твърде често се проявява тогава когато у детето се появява проблем с поведението, ученето, интернет-зависимостта, алкохола, наркотиците

В следващата публикация ще продължим да говорим за това как родителите могат да опазят своето дете от проблема на наркозависимостта.


Но, ако този проблем вече съществува във вашето семейство, не се колебайте обадете се 0877900391- Екатерина.

Ще се радвам да ви помогна!!

225 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page