top of page
Търсене

Здраво и щастливо дете (Част 2)

Здраво и щастливо дете – нима това не е най-голямото щастие за родителите!?

Продължаваме да говорим за това какво трябва да правят родителите, за да защитят детето си от наркозависимостта❗

👉За това, че предпазването от наркозависимостта трябва да започва от семейството‼️

👉Като каква трябва да възпитате своята рожба, за да може да се противопостави на съблазънта да опита наркотик⁉️

На първо място (за това говорихме в предишната публикация) – да оказвате достатъчно количество внимание на детето от най-ранна възраст⚠️

☝️И ДНЕС ще поговорим за това колко е важно да изслушвате детето си‼️

«Казват, че природата е дала на всеки човек две уши и един език, за да говори по-малко, отколкото слуша‼️(Плутарх)

☝️От родителите се изисква да се запасят с търпение и да се научат да слушат внимателно децата си, когато те им разказват за събитията в техния и на техните приятели живот; да задават въпроси на детето за неговите страхове и огорчения; да поощряват детето да споделя своите най-съкровени преживявания – това е едно от най-важните условия, които ще помогнат да се избегне бедата‼️

И така, умеете ли ВИЕ да слушате своето дете?

За да си отговорите на този въпрос, нека видим какво означава това да умееш да слушаш⁉️

Умение да слушаш, това е:

📌способност да разбираш чутото;

📌да бъдеш внимателен към детето;

📌да изслушваш неговата гледна точка;

📌да приемаш това, което казва детето;

📌да обръщаш внимание на възгледите и чувствата на детето, без да спориш с него, да приемаш на неговите чувства, отказ да го осъждаш;

📌отказ от категорични съвети от рода на: трябваше да го направиш така…

📌да следиш с какъв тон отговаряш на въпросите на детето.

👉Възрастният, който умее да слуша своето дете, е длъжен да умее да му показва, че разбира неговите чувства и мисли.

При това не е задължително да съгласявате с тях, но обезателно трябва да покажете, че приемате неговите чувства, демонстрирайки това със съответстващия тон, думи, мимика, съчувствени жестове, докосване❗

Нашият родителски тон "говори" не по-малко ясно, отколкото нашите думи – той не трябва да бъде подигравателен и снизходителен.

Родителят демонстрира, че той е близо, че слуша, показвайки това с думи и с езика на тялото.

💥Постарайте се в разговора с детето фразите: «Ти трябва да почистиш стаята си…», «Ти не трябва така да правиш» да замените с фразите: «Не ми харесва когато вещите ти са разхвърляни. Бих искала те да бъдат прибрани в гардероба», «Начинът, по който се държиш, ме обижда. Бих искал да се отнасяш отговорно към ученето в училище.».…

👉«ТИ» - обижда детето и го кара да се чувства нещастно;

👉«АЗ-сообщенията» - показват на детето какви чувства предизвиква у вас неговото поведение.

Подобни разговори помагат за развитието у детето на умения да анализира причините и следствията от своите постъпки, мисли, чувства.

Поощрявайте детето към самоанализ на своето поведение, чувства и мисли.

Поощрявайки го, поддържайте разговора, демонстрирайки вашата заинтересованост в това, което то ви разказва.

☑️Например, попитайте го: "И какво се случи след това?" или "Разкажи ми за това..." или «Какво мислиш за това?».

👉Преди да го осъдите или да изкажете своята гледна точка, изслушайте всички негови аргументи и обяснения.

👉За да научите детето да ви слуша, вие самите следва да се учите да слушате детето, което подхожда към вас с разговора, като:

✔️намалявате звука на телевизора, поставяте на пауза филмът, който гледате в момента, откъсвате се от работата, която вършите;

✔️се обръщате с лице към детето и прекляквате, за да бъдете на едно ниво с него и да се гледате очи в очи;

✔️ разговаряте със спокоен глас. Доброжелателният тон предразполага към доверително общуване, и в същото време повишеният глас с нотки на раздразнение плаши децата.💯

👉Ако сте много ядосани или се намирате на върха на скандал, кажете на детето, че ще го изслушате след 10-на минути, тъй като ви е необходимо време, за да се успокоите.

✔️По време на важен разговор е желателно да останете насаме с детето, да не ви отвличат телефонни позвънявания и да не поглеждате към монитора на компютъра.

Представете си, че до вас е не просто вашето дете, но и най-добрият ви приятел, когото не желаете да обидите с разсеяно внимание, прекъсване на неговото говорене или да безразличие към проблема.

✔️Бъдете колкото се може повече съпричастни.

👉Умение да слушаш – това е способност да изслушваш детето до края без да го прекъсваш. И чак след това да му зададеш уточняващ въпрос.

И вие ще видите, как благодарното ви дете само в процеса на разговора ще открие решението на проблема.

Детето трябва да умее да изразява своите чувства, както позитивните, така и негативните. Важно е да се подкрепя и развива в него откритостта.

Здрава самооценка – това е умение да чуваш самия себе си и да приемаш своите чувства. Това е способност да проявиш своите чувства във взаимодействие с другите хора.

💥Научете се да си искате прошка от детето винаги, когато чувствате, че във възникването на конфликтната ситуация е виновно отсътствието на вашето свободно време/вашият гняв/стрес/и т.н.

✔️Това е задача на възрастния – грамотно да избира времето за общуване с детето, а ако сте поели твърде много задължения върху себе си, трябва да се постараете да промените ситуацията, без да изливате яда си върху детето.

✔️Например, да отделите 30 минути повече за общуване с детето, за да бъде вашето общуване продуктивно, а не обратното.

💥Поощрявайте детето да разказва за приятелите си, за себе си и своите увлечения.

Доверителните отношения ще станат за детето добър стимул да разказва за случващите се в живота му събития и в случай на сложна ситуация родителите ще съумеят навреме да оценят опасността и да помогнат да се намери изход от нея.💯

Необходимо е да сте наясно със взаимоотношенията на детето с други деца и възрастни, а скритостта, която обкръжава взаимоотношенията на детето или тинейджъра с други хора, трябва да ви държи нащрек.

☝️И такd, днес засегнахме още един инструмент, способен да повлияе върху изграждането на здрава самооценка на вашето дете.

Разбира се, всяка майка интуитивно разбира всичко по-горе изложено и, понякога, една обикновена прегръдка и съчувствителен въпрос действат „по-добре от всяка една теория“.

☝️Но аз се надявам, че поне малко съм била полезна на тези, които точно сега търсят за себе си отговор на въпроса:“Как да възпитавам своето дете така, че то да може да противостои на съблазънта да опита наркотик!?“️

Бъдете близо до своите деца, чувствайте и съчувствайте, и бъдете щастливи!💯

И помнете: любовта на родителите – това е най-добрата защита на децата от каквато и да е зависимост!

Но какво да правите, ако това вече се е случило и вашето дете е започнало да употребява наркотици?




92 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page