top of page
Търсене

Здраво и щастливо дете (Част 4)

Как трябва да възпитавате своето чедо, за да може то да противостои на съблазънта да опита наркотик!? ✔В Част 1 говорихме за важността на общуването с детето от най-ранна възраст. ✔В Част 2 – за важността да изслушваме своето дете и как правилно да го слушаме. ✔В Част 3 – за прекалената свобода и толерантност.

Днес ще говорим за най-важния фактор във формирането на навиците и начина на живот – ЛИЧНИЯТ ПРИМЕР НА РОДИТЕЛИТЕ‼️

А. С. Макаренко е писал по този повод: „Не си мислете, че възпитавате детето само тогава, когато разговаряте с него или го поучавате. Вие го възпитавате във всеки един миг във вашия живот, даже тогава, когато не сте у дома…“ Скъпи родители‼️ Превенцията на наркоманиите в семейството само под формата на беседи с детето не дава необходимият резултат – личният пример е преди всичко❗

Децата по естествен начин наблюдават и повтарят всичко онова, което правят възрастните, особено - техните родители.

Понякога ние, родителите, и сами не забелязваме до каква степен е убедителна силата на нашите примери във възпитаването на децата.

А децата наблюдават всичко: как техните мама и татко се отнасят един към друг, как се отнасят към своите родители, към гостите, към съседите… Примерът на родителите – това е един от най-ефективните методи за възпитаване. Със своето поведение ние учим децата както на доброто, така и на лошото.

Ако родителите желаят да виждат в своите деца определени добродетели, определи качества на характера, то най-ефективният метод е – да развиват тези черти в самите себе си като образец за подражаване!!

Например, днес родителите често се оплакват от нежеланието на своето дете да чете. А когато им зададеш въпросът: “А самите вие четете ли много?“, почти винаги след този въпрос на техните лица може да се види смущение и те признават: “Ами не. Все не ми остава време. Много задачи, работа“.

Излиза, че четенето – това съвсем не е задължително занимание за тях, така ли?

Така че и детето предпочита пред четенето да се занимава с други неща…

„И какво да правим сега?“ – питат родителите. „Да четем, така ли?“ А как иначе! Ако родителите сами не четат, не посвещават на това време, то и децата започват да си мислят, че и те могат да минат без книгите.

И колкото и да им казвате: „Чети! Чети!“, никаква полза от това няма да има, докато вие самите не покажете пример на детето.

От децата нищо не може да се скрие, те попиват нашите думи, мисли, начин на действие.


Демонстрирайте на децата уважение към другите.

Спомнете си колко често се усмихвате на продавача в магазина или придържате вратата на съседа във входа?

Вашето дете се учи на отношението към другите хора, наблюдавайки вашето поведение.

Ако родителите не са вежливи, то няма как да научат детето с безкрайните си наставления да бъде вежливо.

Уважавайте другите и детето ще следва вашият пример.


Практикувайте навиците на позитивно общуване.

Желаете ли детето ви да разговаря спокойно с вас, а не да се държи непочтително, да ви крещи? Направете анализ на това как разговаряте с другите хора, какви думи използвате и с какъв тон им говорите!?

Ако говоренето ви е неуважително, грубо, то детето непременно ще последва вашия негативен пример.


Направете като един от основните ваши жизнени принципи – винаги да държите на думата си и да изпълнявате обещанията си.

Нарушавайки дадената от вас дума вие подавате на детето пример за безотговорност и даже непочтителност по отношение на хората.

В ежедневието винаги постъпвайте честно, а не само призовавайте към това детето на думи.

Навикът да не казвате истината с цел да избегнете неприятности или да загладите неприятна ситуация обикновено води до нечестното поведение на децата. Когато помолите детето да каже на някого по телефона, че не сте у дома, вие го убеждавате, че да се лъже не само може, но е и полезно.

Дръжте гнева си под контрол!!

Детето ви бързо си изпуска нервите, изпада в истерия или често плаче от огорчение? А какво ще кажете за вас самите?

Вашите реакции на стрес, гняв или обида, които демонстрирате с личния си пример, ще станат модел за поведение на детето както в детството му, така и като стане възрастен. Наблюдавайки как родителите обсъждат помежду си спорни въпроси в спокоен, уважителен тон, детето се учи от тях.

(Децата страдат от конфликтите в семейството, грубите спорове и оскърбителните упреци).


Научете децата да ценят здравето си.

Приготвяйте здравословни ястия не само за него, но и за себе си, а също така съкратете собственото си време, което прекарвате пред телевизора и компютъра.

Планирайте съвместни мероприятия на открито, на чист въздух, такива като разходка в парка или каране на колело.


Известно е, че навикът е втора природа!

Кажете честно, бихте ли искали детето ви да пуши? Едва ли.

Обаче, независимо от това, статистиката показва, че в тези семейства където пуши единият родител (по-често бащата), децата също започват да пушат примерно в 50% от случаите. А ако пуши майката, то повече от 80% от децата рано или късно започват да пушат. Така че, направете си извода за важността на личния пример.


Пристрастието на родителите към алкохола, цигарите, към така наричаните „леки наркотици“ и декларираната забрана за тях за децата дава повод да бъдете обвинени от неискреност, в „двойствен морал“!!

Помнете, че вашата употреба на така наречените „разрешени“ отваря вратата на децата към „забранените“!!

Бидейки несъвършени ние не можем да отгледаме съвършени деца. Ами да, не можем!

Така не се случва и няма да се случи, ако вие се стремите към идеала в детето, а не в себе си!!!

Помнете, че възпитават не думите, а личният пример!

Но какво да правите, ако това вече се е случило и вашето дете вече употребява наркотици? Обадете ни се, ние сме тук, за да ви помогнем. За консултации на 0877900391 Екатерина Карпова

82 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page