top of page

Acerca de

Marble Surface
Image by and machines

Елена Велкова

Съпруг, зависим от алкохол

Нейното Свидетелство

           Казвам се Елена Велкова от гр. Сливен. В програмата за роднини на зависими хора „Път към свободата на твоето семейство” съм от година и осем месеца. За нея разбрах от интернет, след като намерих Фейсбук страница на програмата. Изгледах всички видеа и поучения, които бяха поместени там. Така задочно се запознах и със сем. Карпови – основатели на движението „Път към свободата” в България. Преминавайки през цялата информация, осъзнах, че имам нужда от това и същата вечер взех решение да потърся помощ за себе си. Да – за себе си, защото бях стигнала до предела на силите си да се справям със зависимостта от алкохол на моя съпруг вече 38 години. Сутринта се обадих на посочения в страницата телефон за помощ.

           До този момент аз исках съпругът ми да се освободи от своята зависимост. Правех всичко възможно да му помогна по начина, по който аз разбирах тази помощ – първо чрез думи (с биене на чувства и показване на неговата отговорност), после с мълчание или критика на неговото поведение, но резултатът беше нулев. Първите девет години от семейния ни живот бяха изпълнени с много сълзи и неприятности. Стигнах до състояние на много сериозна депресия. Не исках да живея! В това състояние на безнадеждност и обърканост от това как да се справя, срещнах Господ Исус Христос и Му се доверих за цялата ситуация. Вярата в Бога ми помогна да се справя с обстоятелствата, в които живеех, но поведението на съпруга ми оставаше същото. Така изминаха много години, през които аз разбрах, че неговата зависимост е станала и моя зависимост. Това ми пречеше да „видя” правилно ситуацията, а неговата зависимост ме управляваше и аз не можех да взимам правилни решения.

           Когато влязох в програмата, разбрах, че за да помогна на своя съпруг, аз трябва да получа свобода от неговата зависимост. Взех твърдо решение да променя своето поведение и отношение към съпруга си, за което ми помогнаха Катя и Дима Карпови, като ме насочиха да премина 12-те стъпки от програмата онлайн и да се включа в групата за роднини чрез споделяне също онлайн, която група е преди всичко съобщество за подкрепа. Това, което ме докосна, бе атмосферата на любов, приемане и разбиране. В групата се чувствам винаги приета и като част от „едно голямо любящо семейство”.

           Стъпките са уникални, трансформиращи и променящи моето мислене и поведение. Помогнаха ми да получа мир с Бога, мир със себе си, да имам мир и с другите хора, да обичам и приемам себе си… . Стъпките ми помагат да практикувам всички тези истини в своя живот. Чрез тях моето поведение към съпруга ми се промени коренно – вече не се дразня от неговото поведение и го приемам такъв какъвто е. Разбрах, че неговият проблем е духовен и е възможно да му се помогне само по духовен начин. Със собствени сили не мога и затова съм се доверила на моя Бог и на съветите на Катя и Дима. Когато аз променям себе си, Бог работи и в моя съпруг. Не виждам още пълната промяна в съпруга си, но вярвам, че това вече е станало.

           Важното е, че аз се промених и това ще започне чрез мен и в цялото ми семейство. Когато се промених, промени се и атмосферата в цялото ми семейство. Благодаря на Наталия Потопаева за тази програма! Благодаря на Катя и Дима за любовта им към България!

Искаш и ти свобода?

Направи първата стъпка като оставите вашите данни за контакт и ние ще се свържем с Вас!

ПОЛЕЗНИ СТАТИИ

bottom of page